7 Sebab-Sebab Kulit Muka Kusam. Nombor 5 Paling Ramai Tak Sangka.


Sis ada masalah kulit muka & wajah yang kusam & tak bermaya? Saya pasti ramai dikalalngan anda yang baca artikel ini ada masalah ini. Masalah kulit kusam adalah masalah kulit muka & wajah yang selalu dialami para wanita di Malaysia.

Ia berlaku sebab cuaca Malaysia yang terletak di Khartulistiwa yang panas dan menyebabkan sel kulit mati di permukaan wajah muka. Kulit kusam boleh menjejaskan penampilan kita jangka masa panjang jika tidak diatasi segera.

Di sini saya kongsikan 7 SEBAB utama Kulit muka jadi kusam :-

 

 

SEBAB KULIT KUSAM #1 : STRESS/TEKANAN

Stress ada masalah psikologi. Contoh stress yang biasa alami sebagai contoh masalah di tempat kerja, stress sebab jalan ‘jammed’ atau stress dengan ahli keluarga.

Stress akan sebabkan pelbagai penyakit, salah satunya dalam konteks artikel ni, stress akan meningkatkan penghasilan minyak melalui kelenjar muka & seterusnya jadikan kulit muka kusam.

 

 

SEBAB KULIT KUSAM #2 : ABAIKAN RUTIN BERSIHKAN KULIT MUKA & WAJAH.

Aktiviti harian di luar akan sebabkan anda terdedah kepada debu-debu dan kotoran. Debu-debu ni nampak je kecik. Biasanya takkan nampak dengan mata kasar.

Tapi sedikit sebanyak ia akan melekat pada kulit muka anda tanpa sedar.

Sebab itu anda perlu sangat-sangat mencuci membersihkan kulit muka & wajah secara kerap. Cukuplah 2 hingga 3 kali sehari waktu anda bekerja untuk hilangkan kotoran & debu muka.

 

 

 

SEBAB KULIT KUSAM #3 : SINARAN UV MATAHARI

Sinar matahari adalah bagus untuk anda sebab ada vitamin A. Tetapi jika anda terdedah dengan sinar matahari secara berterus-terusan dalam tempoh yang lama ia akan memberikan kesan buruk pada kulit muka.

Ini sebab sinar matahari ada sinaran Ultra Violet (UV) yang boleh rosakkan kulit secara perlahan dan buatkan kulit kering dan kusam.

Selain kulit kusam ia juga boleh sebabkan masalah kulit yang lain.

 

SEBAB KULIT KUSAM #4 : KURANG TIDUR.

Setiap orang tidak kira lelaki atau wanita kena tidur setidak-tidaknya 6 jam sehari untuk rehat. Kurang tidur akan sebab pelbagai penyakit yang boleh menjejaskan kesihatan. Dalam konteks artikel ni, kurang tidur akan sebabkan masalah kulit.

Ini kerana pada malam hari, badan kita juga sedang jalankan proses penting seperti menggantikan sel-sel kulit pada muka dan badan. Jika kita tidak tidur ikut waktu yang betul, makan sel-sel kulit tidak dapat diproses dengan sempurna. Sebab itu masalah kulit kusam terjadi.

 

 

SEBAB KULIT KUSAM #5 : FAKTOR GENETIK

Seperti yang saya beritahu di awal tajuk, Sebab ke-5 Punca Kulit KusamĀ  adalah faktor genetik. Mesti ramai tak sangka sebab biasanya orang hanya tau masalah kulit luaran ni disebabkan oleh faktor luaran.

Faktor Genetik adalah faktor yang tak dapat dielakkan. Jika keluarga anda mempunyai sejarah ada masalah kulit kusam dan masalah kulit berminyak, anda juga berpotensi mewarisi masalah ini dari ibu atau bapa anda.

 

 

 

SEBAB KULIT KUSAM 6 : FAKTOR KEKURANGAN VITAMIN

Badan kita amat memerlukan vitamin untuk lalukan aktiviti yang lebih mudah dan juga buatkan tubuh badan kita lebih sihat & segar. Dengan cara pengambilan vitamin dalam badan aakn membantu kulit lebih sihat dan bercahaya.

Kulit yang kekurangan vitamin akan sebab anda mengalami pelbagai masalah kulit kusam dan juga akan sebabkan kulit berminyak.

 

 

SEBAB KULIT KUSAM 7 : GUNA PRODUK KECANTIKAN & KOSMESTIK YANG SALAH

Hari ini produk kosmetik yang ada dalam pasaran sangat-sangat banyak bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Ada yang bagus & tak kurang juga banyak yang tidak selamat digunakan. Ada yang gunakan bahan-bahan yang terlarang dan tiada kelulusan KKM.

Atas sebab itu, kulit bukan sahaja jadi kusam malah ada yang jadi lebih teruk hingga mencacatkan penampilan kita. Jadi hati-hatilah memilih produk kecantikan. Pastikan anda dapatkan produk yang berkaliber & dipercayai.

 


 

 

Jadi untuk langkah lebih selamat, gunakan produk Aurawhite yang diakui selamat digunakan & terbukti telah membantu ramai wanita selesaikan masalah kulit kusam.

KELEBIHAN PRODUK-PRODUK AURAWHITE

  • Dicipta khas untuk wanita & lelaki yang inginkan penampilan lebih cantik & segak
  • Kami mempunyai pelbagai produk sama ada untuk memutih, hilangkan masalah jerawat, kuruskan badan, kesihatan, penjagaan dan banyak lagi.
  • Produk-produk Aurawhite Selamat Digunakan Tidak Merbahaya & Memudaratkan. Tanpa bahan-bahan terlarang.
  • Mempunyai Sijil Halal dari JAKIM & lulus ujian farmaseutikal Kementerian Kesihatan Malaysia
  • Mempunyai ribuan testimoni-testimoni pengguna produk-produk Aurawhite yang berpuas hati.

Boleh layari produk-produk Aurawhite di website rasmi kami di sini

KLIK SINI UNTUK DAPATAKN PRODUK-PRODUK AURAWHITE

 

Atau boleh hubungi sis Nurul untuk pertanyaan produk apa yang sesuai untuk anda.

014-238 8884 (Sis Nurul)

Klik Sini Whatsapp (Sis Nurul)